Themawerktafel Bemiddelingsclausule

De themawerktafel Bemiddelingsclausule heeft haar eerste succes geboekt! Met gepaste trots presenteren wij de Bemiddelingclausule op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bemiddelingsclausule

Met dank aan Chiel van Praag (Mediation Hilversum), Miriam Hulshof - Van der Putten en Petra van de Veer (beide Waterschap Rivierenland), Sandra Elzinga en Jannie Baron (beide Centrum Onderwijs mediation), Robert Tettelaar (ADR), Michiel Hordijk (IMK), Servaas Vrijburg en Quintus Stokvis (beide Fiscount), Fred Schonewille (ACB Mediation) en Julia Gerlach en Jelle Hoppenbrouwers (beide NMv).

In dit lemma leest u onder andere:

  • wat de voordelen van het gebruik van een bemiddelingsclausule zijn
  • informatie over de rechtsgeldigheid van een bemiddelingsclausule
  • een voorbeeld van twee generieke clausules (optioneel en afdwingbaar), de juridische geldigheid en
  • waarom en wanneer u een bemiddelingsclausule in uw contracten en overeenkomsten kunt opnemen.

Dit lemma op Wikipedia dient als fundament om het gebruik van bemiddelingsclausules op grote schaal te stimuleren in allerlei mogelijke werkgebieden.

In de nabije toekomst zullen er meer themawerktafels en initiatieven worden opgezet om per werkgebied (overheid, onderwijs, zakelijk, etc.) meer specifieke bemiddelingsclausules te formuleren en het gebruik ervan te promoten.

Wij moedigen iedereen die te maken heeft met contracten en overeenkomsten van harte aan gebruik te (gaan) maken van een bemiddelingsclausule!

Bent u enthousiast, of heeft u vragen? Neem dan contact op met de initiatiefnemers Stappen in Conflictbemiddeling via info@stappeninconflictbemiddeling.nl.


Kansen voor bemiddelingsclausules in het onderwijs

Nergens werken zoveel mensen intens met elkaar samen dan in het onderwijs. Juist in deze tijd met veel uitval door zieke leerkrachten en leerlingen, is het van belang dat de docenten goed met elkaar overweg kunnen en dat conflicten snel en adequaat opgelost worden door middel van bemiddeling.

Conflictbemiddeling in de brede zin van het woord: mediation, prémediation, conflictcoaching past naadloos bij de moderne Nederlandse samenleving en is gericht op preventie.

Verschillende onderwijsorganisaties hebben enthousiast gereageerd op ons voorstel om de bemiddelingsclausule te gebruiken en overwegen om de bemiddelingsclausule standaard in alle arbeidscontracten op te nemen.

Onderwijsorganisaties die overwegen om de clausule op te nemen in arbeidscontracten of organisaties die informatie willen of de mogelijkheden willen verkennen wat er preventief gedaan kan worden, vinden meer informatie op de website van Centrum Onderwijs Mediation: https://www.onderwijsmediation.nl

Vragen?

Stuur dan een e-mail naar bemiddelingsclausule@stappeninconflictbemiddeling.nl, of ga naar onze discussiegroep op LinkedIn om je vraag te stellen.

Themawerktafels

Lees meer over de themawerktafel.